Kesäkuu 2012

22.06.2012

Tällä hetkellä suurin osa tekstiilijätteestä päätyy joko poltettavaksi tai kaatopaikalle, vaikka hyväkuntoista tekstiilijätettä voisi hyödyntää muilla tavoin. Suomessa on paljon pieniä ekodesign-yrityksiä, jotka käyttävät tuotannossaan kierrätystekstiilejä. Tekstiilejä jalostetaan myös teollisuuden käyttöön, muun muassa öljynimetysmatoiksi ja parketinalushuoviksi. Tekstiilijätettä syntyy Suomessa esimerkiksi Nansolta ja Finnlaysonilta, jotka toivovat alalle uusia toimijoita hukkamateriaaleja hyödyntämään. Poistotekstiilien kysyntä ja tarjonta ei vielä täysin kohtaa ja alalle suunnitellaan parhaillaan materiaalipankkia, joka toimisi valtakunnallisena poistotekstiilien kauppapaikkana.

Yhdyskuntajätteestä tekstiilien osuus on noin 6 %. Jätelaissa tekstiilialan kannalta merkittävin asia on etusija-järjestys. Sen asteet ovat:

Palaako_vai_palaako_kiertoon

1. Jätteen välttäminen

2. Uudelleenkäyttö

3. Kierrätys

4. Energiakäyttö

5. Kaatopaikka

Jätelakiin on tulossa vuoteen 2016 mennessä uusi pykälä, joka kieltää orgaanisen jätteen kaatopaikkasäilytyksen. Etusijajärjestyksen viimeinen aste on siis poistumassa, ja jos ei keksitä ympäristöystävällistä tapaa hyödyntää tekstiilejä, päätyvät ne poltettavaksi.

Poistotekstiileistä pystytään valmistamaan monenlaisia tuotteita, ja alalla olisi selkeästi tilaa uusille toimijoille. Nyt kaivataan siis uusia yrityksiä ja tuoteideoita tekstiilejä hyödyntämään!

 


Johanna K. Design

Meitä on monenmoisia, näköisiä ja kokoisia. Olemme suvaitsevaisia, ekologisia ja kierrätyskelpoisia CE- merkittyjä leluja. Johanna K. Design on huolissaan maailman ja ympäristön tilasta. Haluammekin omalta osaltamme edesauttaa muutosta parempaan. Käy lukemassa mikä on Johanna K. Design ja hurmaannu.

Kyseessä on Taivassalossa toimivan pienyrittäjän Johanna K. Designin nettisivujen alkusanat. Sivujen sisältöön tarkemmin tutustuessa törmää toinen toistaan hellyttävämpiin ja värikkäisiin leluihin, joissa jokaisessa on oma käsityön ja sitä kautta uniikin tuotteen leima. Johanna K. Designin takana on yrittäjä Johanna Österman. Yritys on perustettu vuonna 2004 nimellä Taikahuopa, mutta materiaalin vaihduttua huovasta toisiin materiaaleihin myös nimi vaihtui.

Yrityksen pääasiallisena tuotteena ovat lelut. Suurin osa materiaalista tulee yhteistyöstä muun muassa Kustavilaisen tekstiilialan yrityksen kanssa, ja lelut ovat vanuja myöten noin 80-prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista. Muutenkin yritys pyrkii hankkimaan kaiken materiaalin mahdollisimman läheltä. Tuoteperheeseen sisältyy noin 20 erilaista lelua, joissa tärkeitä tekijöitä ovat ympäristöystävällisyyden lisäksi käsityön laatu, kotimaisuus ja kestävyys. Suoramyynnin lisäksi Johanna K. Designilla on noin 25 aktiivisesti toimivaa jälleenmyyjää pääasiallisesti Suomessa mutta myös Saksassa.

Ei jätettä, vaan käyttökelpoista materiaalia

“Tavaran paljous maailmassa hirvittää, ja se määrä kuinka paljon hyvää, puhdasta materiaalia päätyy roskikseen on käsittämätöntä”, toteaa yrittäjä Österman.

Johanna K. Designin uniikit lelut ovat arvokas vaihtoehto kaukomailla tuotetuille leluille. “Minä olen ‘nappikaupan pyörittäjä’, mutta jos yksikin Kiinassa tehty nalle jää ostamatta, niin se on jo yhdenlainen erävoitto”, Österman perustelee. Koska kyseessä on lasten lelu, turvallisuus on ensisijainen tekijä. Lelujen raajat ommellaan kolminkertaisella ompeleella, joka takaa, että ne eivät irtoa kovemmissakaan leikeissä. Materiaalina villa on yrittäjän suosikki, sillä se on luonnonmateriaalia ja sitä kautta myös maatuvaa.Johanna_K._Design_kuva

Johanna K. Designin kaltaisia lelujen valmistajia Suomessa on vähän. Asiakaskunta yrityksellä on kuitenkin laaja ja lelut kelpaavat niin lapsille kuin vähän isommillekin ostajille. Pelkän leluominaisuuden lisäksi Johanna K. Designin tuotteet toimivat yksilöllisinä sisustusesineinä.

Muutaman minuutin kiertelyn aikana nettisivuilla törmää hahmoihin, joiden nimet nostavat hymyn huulille. Herne-Reino, Pötkö-Pantteri ja Keijo Nenäkaveri näyttävät, että liiketoiminnan ei tarvitse olla niin vakavaa, vaan kannattavaa yritystoimintaa voi ylläpitää myös pilke silmäkulmassa.

“Etsimme uusia koteja, tosin olemme melko vaativaisia, nirsoja ruuan suhteen ja tarvitsemme paljon mukavuusasioita kuten esimerkiksi peiton nukkumista varten ja lämmintä maitoa jos satumme yöllä heräämään. Olemme kuitenkin melko hellyttäviä ja hiljaisia ellemme rupea laulamaan.”

Lisää ihania tuotteita nähtävillä osoitteessa www.johannakdesign.com

Teksti: Jenni Suominen 6/2012

 


Finatex

Tekstiili- ja vaatetusalalla Suomessa on vuosisatojen kunniakkaat perinteet ja vahvaa osaamista. Tulevaisuuden menestys edellyttää kuitenkin jatkuvaa kehittämistä ja eri toimijoiden hyvää yhteistyötä. Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry Finatex on toimialajärjestö, jonka tehtävä on edistää tekstiili- ja vaatetusalan kehitystä sekä alan yritysten mahdollisuuksia kilpailukykyiseen liiketoimintaan.

Liitolla on 140 jäsenyritystä, jotka valmistavat muun muassa vaatteita, trikootuotteita, sukkia, lankoja, kankaita, nauhoja sekä kuitu- ja suodatinkankaita ja viiroja.

Alalla toimii paljon pk-yrityksiä, jotka työllistävät paikallisesti. Näiden joukossa on monia perheyrityksiä, jotka ovat olleet luomassa suomalaisen yhteiskunnan menestystä jo monen sukupolven ajan ja tekevät sitä edelleen. Tekstiili- ja vaatetusteollisuus valmistaa tekstiilejä ja vaatteita kuluttajille sekä raaka-aineita ja tarvikkeita muille teollisuuden aloille. Valtaosa vaatetuotannosta viedään nykyisin ulkomaille. Tärkeimmät vientimaat ovat Venäjä, Saksa ja Ruotsi.

Tekstiilit ja vaatteet ovat olennainen osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Tuotteiden ympäristöystävällisyys ja tuoteturvallisuus askarruttavat nykyisin entistä enemmän. Länsimainen lainsäädäntö säätelee hyvin tarkkaan teollista tuotantoa ja tuotteiden ominaisuuksia. Uusimpana kemikaaliasetus Reach säätelee muun muassa kemikaalien rekisteröintiä, lupamenettelyä ja rajoituksia. Vastuullinen tuotanto ja tuotantoketjun hallinta takaavat, että tuotteet ovat turvallisia. Tämä edellyttää muun muassa huolellista laadunvarmistus- ja tuotekehitys-työtä ja tuotteiden testaamista.

Tutustu tarkemmin Finatexin toimintaan osoitteessa www.finatex.fi.

 


 

Loppukuva

eGreenNet kerää voimia syksyyn heinäkuussa ja toivottavaa täten aurinkoista ja lämmintä kesää kaikille verkoston jäsenille!

Lähetä meille hyviä juttuideoita liittyen ympäristöliiketoiminnan eri teemoihin: piia.nurmi@turkuamk.fi.