Huhtikuu 2014

20.04.2014

MUM’s – reilua muotoilua

Mum’s yhdistää pohjoismaista muotoilua maailman käsityötaitoon ja suunnittelee sekä valmistaa reilua muotoilua. Reilun muotoilun kautta kannamme vastuuta ihmisestä ja ympäristöstä.

Mum’sin valikoima koostuu aina lifestyle-koruista valaisimiin ja sisustustuotteisiin. Mallistoa suunnittelevat palkitut muotoilijat ja taiteilijat, Mum’sin perustaja Outi Puron vastatessa malliston kokonaislinjasta.

Yhteistyöpajoja Mum’silla on neljässä kehittyvässä maassa Etelä-Afrikassa, Boliviassa, Kamputseassa ja Intiassa, jälleenmyyjiä kuudessa maassa ja on Mum’s valmistanut tuotteita myös Marimekolle. Myynti tapahtuu ensisijaisesti jälleenmyyjien kautta. Lisäksi Mum’silla on nettikauppa ja yrityslahjoja välittävä suunnittelupalvelu.

Reindeer XL Green MUMs

Kuva: Mum’s Zoo Reindeer XL. Kuvan omistaa: Mum’s.

Äitien tekemää ja miksei isienkin

Mum’s sai alkunsa Afrikassa Puron taideprojektista vuonna 2006 ja on muotoutunut vastuullisen muotoilun yritykseksi. Viimeiset kaksi vuotta Mum’s on ollut mukana Finpron LUOVIMO-ohjelmassa, jossa luovan alan kärkiyrityksiä edistetään viennissä.

Suuri osa Mum’sin käsityöläisistä ovat äitejä, jotka voivat tehdä työtä kotona, hoitaa perhettä ja säästää samalla lastenhoito- ja työmatkakuluissa. Siitä siis nimi Mum’s. Tasapuolisuuden vuoksi Mum’sin matot valmistuvat miesten käsissä Intiassa.

Mum’s toimii reilusti 50/50-periaatteella: puolet tuotteen valmistushinnasta menee toimintaa organisoivalle taholle ja toinen puoli käsityöläiselle. Käytännössä se, että tuotesuunnittelu pohjautuu olemassa olevaan käsityötaitoon, tarkoittaa käsityöläisille nopeaa tuloa ja Mum’sille taattua laatua.

MUMs Maija Louekari carpet and MUMs BULL trophy

Kuva: Maija Louekari carbet ja Mum’s BULL trophy. Kuvaaja: Jukka Aro, Mum’s.

 

MUM’s pähkinänkuoressa: 

Ympäristöliiketoiminta:  Eettiset tuotteet
Toimiala:  Muotoilu
Perustamisvuosi:  2006
Henkilöstö:  Suomessa 1, useita yhteistyöpaikkoja ulkomailla
Toimipaikka:  Turku

Tutustu yritykseen ja tuotteisiin: http://mums.fi/

 

Teksti: Outi Puro (Mum’s) & Essi Hillgren (eGreenNet)

 


Saana ja Olli – tärkeintä töissä on rehtiys, omaehtoisuus ja inhimillinen ote

Saana ja Olli on turkulainen muotoiluyritys, joka suunnittelee aikaa kestäviä, 100-prosenttisesti eurooppalaisesta hamppukankaasta Suomessa valmistettuja tekstiilejä. Omien mallistojen lisäksi Saana ja Olli on tehnyt suunnitteluprojekteja useille kansainvälisille asiakkaille ja osallistunut lukuisiin muotoiluprojekteihin eri mantereilla. Saanalla ja Ollilla on tällä hetkellä jälleenmyyntiä 11 maassa.

Yritysidea syntyi tarpeesta. “Huomasimme ettei markkinoilta löytynyt ympäristömyönteisiä käyttötekstiilejä, joista olisimme innostuneet, joten päätimme ryhtyä valmistamaan sellaisia itse”, Saana ja Olli perustelee. Hyvä palaute rohkaisi muotoilijapariskuntaa jatkamaan tuotteiden suunnittelua ja valmistusta.

Saanalle ja Ollille tärkeintä heidän töissään on rehtiys, omaehtoisuus ja inhimillinen ote. Saanan ja Ollin toiminta ja elämäntyyli perustuvat kestävää kehitystä edistäviin valintoihin ja yritystoiminnassa pyritään läpinäkyvyyteen koko prosessin ajan. Saana ja Olli-tuotteet painetaan Aitoossa ja ommellaan Keikyällä ja Turussa. Tuotteet tarkastetaan, laputetaan ja pakataan Turussa. Heille on tärkeää, että asiakas saa korkealaatuista, ajatonta käyttödesignia, jonka valmistusprosessi on läpinäkyvä ja paikallista taloutta tukeva.

Saana ja Olli Photo Unto Rautio 72 dpi

Kuva: Saana ja Olli. Kuvaaja: Unto Rautio.

Materiaalivalinnoilla on väliä

Saanan ja Ollin käsin piirretty printtimaailma tuo printtikankaisiin menneiden aikojen kansanperinne-estetiikkaa tuoreessa muodossa. Esteettinen aikaakestävyys on ollut tärkeää Saanalle ja Ollille alusta saakka.

Materiaalivalinnat ovat tärkeä osa ympäristömyönteistä toimintaperiaatetta. Hamppu on ekologinen valinta ja vastaa hyvin nykymaailman ympäristöhaasteisiin. Kasvit kasvatetaan Euroopassa ilman torjunta-aineita ja lannoitteita, käyttäen kasvin luonnollista kasvukiertoa. Hamppu ei vaadi paljon kastelua ja se parantaa maaperän laatua. Lisäksi hamppu on erittäin runsassatoinen ja tuottaa neliökilometriltä kaksi kertaa enemmän kuitua kuin puuvilla.

Saana ja Olli - Villi Pohjola - Table runner 45x145cm - Photo Unto Rautio lo-res

Kuva: Villi Pohjola – Table Runner 45 X 145 cm. Kuvaaja: Unto Rautio.

Saana ja Olli pähkinänkuoressa:

 

Ympäristöliiketoiminta:  Ympäristömyönteiset käyttötekstiilit
Toimiala:  Teollinen muotoilu
Perustamisvuosi:  2011
Henkilöstö:  2 hlöä

 

Tutustu yritykseen ja tuotteisiin tarkemmin: http://www.saanajaolli.com/

 

Teksti: Saana ja Olli, Essi Hillgren (eGreennet)

 


Tekstiilijätteen kierrätysmahdollisuuksissa on hyödyntämätöntä potentiaalia

Tällä hetkellä tekstiilijätteen hyödyntäminen on Suomessa vielä melko vähäistä ja enimmäkseen siitä valmistetaan esimerkiksi matonkuteita, viherrakentamistuotteita ja erilaisia imeytystuotteita teollisuuskäyttöön. Potentiaalia voisi olla laajempaankin. 

Vanhoja tekstiilikuituja eli poistotekstiilejä on mahdollista kierrättää prosessoimalla niitä mekaanisesti ja kemiallisesti. Tekstiileistä on mahdollista valmistaa esim. kuitukangasta, flokkia, komposiittituotteita, uusia vaatteita, etanolia ja biokaasua. Myös kuitujen selluloosaa voidaan hyödyntää.

Vuonna 2016 astuu voimaan eloperäisen jätteen kaatopaikkakielto, jonka vaikutukset tekstiilijätteelle ovat vielä epäselvät. Astuuko tekstiilijätteelle täyskielto kaatopaikalle? Entä keinokuituiset tekstiilit? Jos tekstiilejä ei saa enää tulevaisuudessa viedä kaatopaikalle ja niille ei keksitä muuta hyötykäyttöä, tulevat ne todennnäköisesti päätymään polttolaitoksiin. Polttaminen on helppo ratkaisu jätteelle. Se ei kuitenkaan ole pitkällä aikavälillä kestävä, eikä se myöskään vastaa nykyistä jätelakia, jonka mukaan energiahyötykäyttö tulisi olla vasta viimeinen vaihtoehto jätteen hyödyntämiselle. Laajempi hyödyntäminen voisi auttaa luomaan työpaikkoja ja uusia innovaatioita.

 

Tekstiilien selluloosa hyötykäyttöön

Selluloosan hyötykäyttö vaikuttaa olevan suosittu tutkimuskohde. Esimerkiksi energiayhtiö St1 kehittää teknologiaa, jolla voitaisiin hyödyntää jätteiden selluloosaa polttoaineena. Tekstiilien selluloosa voisi täten olla myös mahdollinen polttoaineen raaka-aine.

Valtion teknologian tutkimuskeskus, VTT, tutkii kuitukankaan valmistamista selluloosasta käyttäen kierrätyspaperia ja pahvia. Jälleen tekstiilin käyttö raaka-aineena voisi myös olla soveltuva vaihtoehto. Monikäyttöinen kohde tekstiileille on myös rakennusteollisuus, jossa tekstiilijätteitä voitaisiin hyödyntää kuitukankaana esim. rakentamisen äänieristeissä, geotekstiileissä, viherrakentamisessa ja komposiittituotteissa. Kuitubetoni on esimerkki komposiittituotteesta: lyhyitä kuituja yhdistetään mikrosementtiin, jolloin muun muassa kestävyys ja vetolujuus paranevat. Mahdollisuuksia on paljon ja toivottavasti myös käytännön toimivia innovaatioita tekstiilijätteelle saadaan aikaan.

 

Kirjoittajavieras: Vilma Metsärinne, TY

 


Ympäristöteko 2014 -kilpailun ilmoittautuminen päättyy 30.4. Nyt on aika toimia!

Tänä vuonna kilpailussa on kaksi sarjaa. Perinteisessä sarjaYmpteko-keskikoko-nettiinssa haetaan varsinaissuomalaisten pk-yritysten joukosta vuoden merkittävintä ympäristötekoa. Uudessa sarjassa etsitään kehitysasteella olevia, vähähiilistä yhteiskuntaa edistäviä bisnesideoita, joissa voisi olla kaupallista potentiaalia. Ideasarjaan voivat ottaa osaa pk-yritysten lisäksi esimerkiksi yksityiset ihmiset, opiskelijaryhmät ja start-up yritykset.

 

Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeet löydät täältä.

 

Kysy lisää:

Helena Nikkanen, ympäristöneuvoja, Valonia

050 554 6146 / helena.nikkanen@valonia.fi