Maaliskuu 2014

10.03.2014

Zinoti – ylijäämämateriaali kohtaa designin

Zinoti (P-print Oy) on lietolainen yritys, joka suunnittelee ja valmistuttaa yksinkertaisen tyylikkäitä ja kauniita käyttöesineitä. Tuotekonseptoinnissa on tärkeää, että tuote on mielenkiintoinen ja haluttava, se on korkealaatuinen, ja että sillä on selkeä käyttöarvo. Tärkeää on myös, että tuote ja sen valmistusprosessi ovat mahdollisimman ekologisia ja eettisiä – kestävän kehityksen arvot ovat Zinotin yrittäjille tärkeitä.

Ensimmäinen tuote on tuotu markkinoille keväällä 2012. Kaikki yrityksen tuotteet valmistetaan tällä hetkellä Suomessa.

 

Ekologisia käyttötavaroita

Zinotin ekologisia tuotteita ovat esimerkiksi Musta5101 astiaharja, käsitiskiaine ja Cut and set-tarjoilualusta. Musta5101-sarjan astiaharjan varsi on valmistettu tiskiharjatehtaan ylijäämämateriaalista, joka on rouhittu uusiokäyttöön. Ylijäämämateriaalista ei voi valmistaa kuin tummia tuotteita ja Musta5101-astiaharjassa onkin markkinointi nojannut juuri siksi mustaan väriin. Pehmeä harjas on luonnonmateriaalia. Astiaharja on erittäin kestävä ja pitkäikäinen, mutta tiensä päähän tulleen harjan voi lähettää takaisin, jolloin käytetty harja menee takaisin kiertoon. Zinoti toimittaa muoviosan tehtaalle uudelleen kiertoon ja tehdas valmistaa siitä uusia Musta5101-astiaharjoja.

Musta5101-käsitiskiaine on Suomessa valmistettu ekologinen käsitiskiaine, jonka ainesosat ovat biologisesti hajoavia. Musta5101-tuotesarjaan kuuluu myös bambuinen pestävä kestorätti. Kolmas esimerkki ekologisista tuotteista on Cut and set-tarjoilualusta, joka on valmistettu Durat-tehtaan ylijäämäpaloista.

Zinoti haluaa jatkossa yhä enemmän hyödyntää kZinoti2014 3okemusta tehtaiden ylijäämämateriaalin tuotteistamisesta designtuotteiksi. Oman mallistonsa lisäksi Zinoti suunnittelee myös muille yrityksille tutusta, ko. yrityksen ylijäämämateriaalista tehtyjä yksilöllisiä designliikelahjoja.

 

Zinoti pähkinänkuoressa: 

Ympäristöliiketoiminta:  Ekologiset ja materiaalitehokkaat tuotteet
Toimiala: Vähittäismyynti ja konsultointi
Perustamisvuosi: 1993
Henkilöstö: 2
Toimipaikka: Lieto

Tutustu yritykseen ja tuotteisiin: www.zinoti.fi

 

Teksti: Essi Hillgren / eGreenNet
Kuva: Zinoti

 


Resurssitehokkuus – enemmän vähemmällä

Kirjoittajavieras: Henna Knuutila, projektipäällikkö, Turun amk

Resurssitehokkuudella tarkoitetaan resurssien kuten ilman, veden, metallien ja hedelmällisen maaperän kestävää käyttöä. Resurssitehokkuuden avainlauseena on enemmän vähemmällä, jolloin tuotantoon käytettyjen resurssien määrää suhteessa tuotettuihin tuotteisiin tai palveluihin vähennetään. Resurssitehokkuuden avulla voidaan vähentää ympäristölle aiheutunutta haittaa, saada aikaan kustannussäästöjä sekä lisätä kilpailukykyä.

Resurssitehokkuus on avainasemassa EU:n Eurooppa 2020-strategiassa. Resurssitehokkuuden lisääminen on potentiaalinen keino turvata EU:n talouden kasvu sekä työllisyys. Resurssitehokkuuden lisäämisellä EU pystyy taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan, saavuttamaan kasvihuonepäästöjen vähennystavoitteet sekä vähentämään resurssien käytön aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

Myös Suomen tasolla resurssitehokkuus nähdään tärkeänä osana Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaamisessa sekä ympäristön tilaan liittyvien haastaiden ratkaisussa. Elinkaariarvioinnit, ekotuotesuunnittelu, kierrätyksen ja uusiokäytön tehostaminen sekä uudet innovaatiot ovat esimerkkejä tavoista, joilla resurssitehokkuutta voidaan parantaa.

 

Varsinais-Suomessa tartuttu toimeen yhteistyöllä

Varsinais-Suomessa resurssitehokkuuden parantamiseen on tartuttu yhteistyössä monen hankkeen voimin. Esimerkiksi Kierrätysliiketoiminta ja resurssitehokkuus Varsinais-Suomen vahvuudeksi (RESU)-hankkeessa on tavoitteena tehostaa ylijäämämateriaalin hyötykäyttöä Varsinais-Suomen alueella. RESU-hankkeesta vastaa Turun ammattikorkeakoulu ja hankkeessa yritykset, asiantuntijat ja opiskelijat pyrkivät tiiviissä yhteistyössä löytämään jätteille ja sivuvirroille uusia käyttömahdollisuuksia. Hankkeessa keskeisessä roolissa ovat opiskelijat, jotka saavat hankkeen kautta opintopisteiden lisäksi käytännön kokemusta resurssitehokkuuden edistämisestä.

 

Lisätietoa aiheesta: www.resurssitehokkuus.fi

Henna Knuutila, projektipäällikkö, p. 040 355 0827, henna.knuutila@turkuamk.fi

 


Ympäristöteko 2014 -kilpailu on taas täällä – mukana myös oma sarja ideanikkareille

Valonian Ympäristöteko-kilpailussa on tänä vuonna kaksi sarjaa: Ympteko-keskikoko-nettiinperinteisessä sarjassa haetaan varsinaissuomalaisten pk-yritysten joukosta vuoden merkittävintä ympäristötekoa. Uudessa sarjassa etsitään kehitysasteella olevia, vähähiilistä yhteiskuntaa edistäviä bisnesideoita, joissa voi olla kaupallista potentiaalia.

 

Ympäristöteko 2014 -kilpailun perinteisessä sarjassa etsitään vuoden ympäristötekoa, joka voi olla esimerkiksi energia- tai materiaalitehokkuuden merkittävä parantaminen, päästöjen vähentäminen, uuden ympäristöä säästävän toimintatavan tai tuotteen kehittäminen tai tuominen markkinoille.

Uudessa ennalta kiinnostusta herättäneessä sarjassa haetaan ideoita, jotka ovat vasta kehitteillä eivätkä vielä ole välttämättä kaupallisesti kannattavia. Uuteen ideakilpailuun voivat ottaa osaa pk-yritysten lisäksi esimerkiksi yksityiset ihmiset, opiskelijaryhmät ja start-up-yritykset, joilla on joko valmis tai vielä kehittelyasteella oleva tuote tai palvelu, joka säästää ympäristöä tai edistää vähähiilistä ajattelua tai toimintaa.

 

Kehitettävillä ideoilla mahdollisuus “bisnesenkelin” tukeen

Ideakilpailun kolme parasta saavat mahdollisuuden esitellä bisnesideaansa innovatiivisia ideoita etsivälle ja rahoittavalle Booster Investment Oy:lle. Booster Investment on rahoittanut mm. kierrätysmateriaalidesignista tunnettua Globe Hope Oy:tä sekä led-teknologiaan perustuvia kasvinvalotusjärjestelmiä kasvihuoneisiin kehittävää Netled Oy:tä.

 

Kilpailu järjestetään jo seitsemättätoista kertaa

Valonia, Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Viestintäharju Oy:n järjestämässä kilpailussa menestyneet yritykset ovat saaneet vuosien aikana paljon myönteistä julkisuutta sekä nousseet suunnannäyttäjiksi muille yrityksille. Kilpailussa on palkittu eri alojen yrityksiä, kuten kasviöljyn kierrättäjä, kompostorikauppa, biodieselin valmistaja, liikennepolttoaineasema, kalanviljelylaitos, puutyöalan yritys, lämmöneristyslevyjen valmistaja sekä metallin ohutlevy- ja alihankintatöitä tekevä yritys.

Viime vuonna voittajana palkittiin Warma-Uunit Oy puun säästöön ja päästöjen vähentämiseen opastavien puunpolttokurssien järjestämisestä. Kunniamaininnat myönnettiin muotoilualan yritykselle Saana & Olli sekä seikkailuhuvipuisto Flowparkille.

Kilpailuun osallistuminen ja tiedustelut:

Kilpailuun voi ilmoittautua 30.4.2014 mennessä Valonian verkkosivuilla täällä.

Lisätietoja antavat:

Helena Nikkanen, p. 050 554 6146, helena.nikkanen@valonia.fi

Antti Numminen, p. 050 911 3146, antti.numminen@valonia.fi

VALONIA – Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus

 

EETU – Energiasta maakunnan etu -hankkeessa parannetaan Varsinais-Suomen maaseudun yritysten toimintakykyä energiakustannuksiapienentämällä. Tavoitteena on myös vähentää energiakulutuksesta ja -tuotannosta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä.

eetu logo

 


Seminaari: EU-rahoitusta pk-yrityksille tutkimukseen, tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen

Jopa 100 % EU-rahoitusta tarjolla? Mihin kaikkeen yritys voi rahoitusta hakea? Kannattaako EU-hanke? Miten EU-rahoitusta haetaan? Kuka voi auttaa? Mistä löytää oikeat ja luotettavat hankekumppanit?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastauksia ja keskustelua Enterprise Europe Networkin tilaisuudessa 9.4.2014, klo 8.30-11.30, Kokouskeskus Maunossa!

Lue lisää oheisesta ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan 4.4.2014 mennessä!

Ohjelma 

Ilmoittautuminen oheisen linkin kautta:

https://www.webropolsurveys.com/S/8EBB007A5908CC7F.par

 

 

Lisätietoja:een

Miia Hänninen, p. 0295 022 510, miia.hanninen@ely-keskus.fi

Enterprise Europe Network / Varsinais-Suomen Ely-keskus