Kasvisravintola Keidas

29.06.2015

Keidas tarjoaa maukasta kasvisruokaa tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Ravintolassa pyritään käyttämään luomutuotettuja raaka-aineita mahdollisimman paljon. Myös kausituotteita hyödynnetään: kesällä tarjolla on enemmän kasviksia, talvella taas juureksia. Kahvit ja teet ovat Reilun kaupan merkeillä varustettuja.

Keitaalla on paljon kanta-asiakkaita, muun muassa urheilijoita ja lähialueilla työssä käyviä lounastajia. Opiskelijoita on kuitenkin valtaosa, noin 80 prosenttia asiakkaista.

Nykyisin yritystä vetää Iranista kotoisin oleva Jamol Sarian, joka on asunut Suomessa vuodesta 2003 lähtien. ”Suomi on hyvä maa, paitsi ilman puolesta”, toteaa Jamol hymyillen. ”Kiireisin päivämme on perjantai, jolloin on pastapäivä. Oma lempiruokani on kasvislasagne.”

Jätteen määrä on ravintolassa minimaalinen. Asiakkaat syövät lähes aina lautasen tyhjäksi, ja keittiössä periaatteena on, että mitään ei heitetä pois. Edellisen päivän kastikkeesta voi syntyä seuraavan päivän keitto.

Tarjolla on aina kaksi erilaista kastiketta, riisiä, perunaa ja keittoa. Kaikki ruoka on vegaanista, mikä takasviskeidasrkoittaa sitä, ettei Keitaassa käytetä lainkaan kananmunia tai maitotuotteita. Tuoreet vihannekset tulevat joka päivä Vihannes-tukusta, joitain tarvikkeita tilataan Keskon tukusta tai Alan-shopista. Mukava tavarantoimittaja on myös “Luomu-Leena”. ”Meillä on Leenan puhelinnumero, ja soitamme, kun tarvitsemme jotain”, kertoo Keitaassa kokkina ja monitoimimiehenä toimiva Eetu Lahtinen. ”Laivassa on hyvä tunnelma, lupasin edelliselle kokille, että reggaeta ei vaihdeta. Se on soinut täällä aina.”

www.kasviskeidas.com

Kirjoittaja: Tiina Jaatinen, Turun ammattikorkeakoulu, 03/2013